Makan Kat Rumah Pun Boleh Dapat Rambut & Kulit Cantik!!

23:02

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Cuti sekolah masuk hari ke-3. Alhamdulillah berpeluang sediakan meals terutama breakfast & dinner. Untuk lunch sediakan simple menu je since tinggal berdua dengan anak.

Harini saya nak kongsikan makanan yang kita makan tu akan beri kesan pada body kita. Cara kita masak secara sihat.

OMEGA-3 FATTY ACIDS


Badan kita tak boleh hasilkan asid lemak Omega-3 jadi kita bergantung pada ikan macam salmon, sardin & mackerel untuk dos harian. Asid lemak ni ada kebaikan multiple untuk kesihatan.

VITAMIN C


Vitamin ni boleh tolong setel masalah rambut & kulit. Bukan je jadikan rambut kuat, Vitamin C pun boleh boost production kolagen (boleh jadikan kulit anjal!). Dark spot pun tak nampak sangat dah. Haa! Vitamin C ni pun anti oksidan juga.

Bukan susah pun, kat pasar malam pun banyak jual buah Vitamin C ni. Jual tepi jalan pun berlambak. Jambu batu, kiwi, oren, anggur. Kalau beli longgok pun dapat banyak biji sebakul. Petang ni pasar malam boleh la borong buah campur.

VITAMIN B5


Vitamin B5 ni packed dengan protein, blok untuk rambut. Makan makanan yang ada Vitamin B5 ni boleh bantu rambut gugur atau rambut nipis kat kepala tu. Vitamin B5 juga bagus untuk kulit. Lagi-lagi yang ada alergi ke alahan ke resdung ke naik kat muka tu. Dia ni macam agen anti-radang la.
Jadikanlah cendawan & telur tu antara lauk kat rumah. Nak masak lemak putih ke nak masak kicap ke. Ikutlah selera suami & anak. Dapat pahala sambil dapat benefit health.

AIR


Badan kita ni ada 60% air. Penting tu nak make sure badan kita hidrat je. Barulah boleh berfungsi dengan baik. Air ni boleh jadikan kulit muka nampak sihat je. Kalau badan kurang air, muka pun nampak kering & penat. Kalau lelaki perlukan 3 liter. Perempuan pula 2.2 liter bergantung gak pada berat badan. Cukup air barulah badan sihat.

PROTEIN


Bila cakap pasal protein blok badan kita, logik la kalau protein ni buatkan rambut tumbuh dengan kuat & kulit yang sihat.
Bukan susah pun nak dapatkan protein ni. Makanlah daging, minum susu, selit cheese dalam roti. Taraa!Dah dapat protein.

Seronok kongsi pasal makanan ni sebab time cuti ni boleh bagi extra time masuk dapur.

Kalau rasa tak boleh nak masak selalu dengan makanan2 berkhasiat ni, pastikan makan supplemen bagi cukup nutrisi pada badan.

Senang je, kalau nak Omega-3 makan OmegaGuard. Vitamin C Sustained Release ada. B-Complex ada. Nak protein segera minum je ESP Soy Protein Isolate si tepung ajaib tenaga segera. 













You Might Also Like

0 comments

Pos Popular

Follow Zaleha